-- Leo's gemini proxy

-- Connecting to xaxax.cities.yesterweb.org:1965...

-- Connected

-- Sending request

-- Meta line: 20 text/gemini

xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax


100. рођендан: Лорио (Loriot) или огледало њемачке буржоазије


12.11.2023


>Супрушници старије доби сједе код психологиње како би спасили брак. Код анамнезе се муж предуго задржава на питању која му је омиљена боја. Из страха да не би добио неку чудну дијагнозу, покушава у детаљ дати нијансу сиве коју воли. Умјесто да се дође до суштине, серу се сухе грожђице како би Нијемци рекли (Korinthenkacken), нешто што они у култури и језику итекако рефлектују, али нерадо воле чути од нас дошљака. Због тога су управо овакви скечеви Лориоа за мене у дјетињству били добар вентил за фрустрацију око прилагођавања овдашњим околностима.


Јавни сервис ARD трнутно поводом 100. рођендана Лориоа нуди бесплатно 14 епизода некадашње скеч серије те један филм чувеног комичара. Иначе нисам страшан љубитељ њемачког хумора - некако имам осјећај да је ово једна од оних држава, гдје је само веома интелектуални хумор добре квалитете, мада је комедија за мене поље које доста овиси о личном укусу и културним претпоставкама - ипак, поред Карла Валентина је за мене ово други великан комедије на њемачком језику. Посебно за нас, који смо у њемачку културу бачени без много упозорења, су његови скечеви, а посебно 2 играна филма, као приручник које то све форме буржујске пицајзле и уштагољених можемо срести између Силта и Цугшпице.


Ма колико се њемачко друштво промијенило, наћи ћете многих остатака ове врсте људи. На послу ћете их препознати по томе што желе водити дуге дискусије о томе, ко ће када и којим фонтом те маргинама водити запис састанка, док ће оклијевати да напокон наруче поштену канту за смеће. Па тако и Лорио има управо скеч о тој врсти састанака, нажалост још фаталнијег облика, јер господа наравно састанчи у ресторану, па поред формалија и тога, ко ће шта појести, никако да започну. Док сам на Балкану свједочио како се лош карактер људи крије иза пасивне агресивности, трача и пластичног осмјеха, њемачки лицемјер ће се рађе оградити зидом бирократије и правилима, па тако та љубав према детаљима, која нам у Њемачкој често даје правну и грађанску сигурност, постаје кланац у којем се сизифовски с тешким каменом пењемо ка врху и успут кажемо, да нам колегица дода кафу, а она арогантним осмјехом узврати: „То није кафа, то је капучино!“


У свим тим непотребним препрекама, кроз које њемци интуитивно плешу, а које ми дожљаци мукотрпно морамо научити, скечеви Лориоа нам дођу као мелем с којим у фајерабенду можемо смијехом отпустити притисак.



Линкови јавног сервиса


HTTPS линк јавног сервиса поводом 100. рођендана (епизоде, документарци, интервјуи)


HTTPS директни линкови видео датотека


xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax


[ BACK TO INDEX ]

-- Response ended

-- Page fetched on Thu May 9 21:26:52 2024