-- Leo's gemini proxy

-- Connecting to magaz.hellug.gr:1965...

-- Connected

-- Sending request

-- Meta line: 20 text/gemini

Παρουσίαση του BasiliskII


Αντώνης Μαυρέλος(mailto:A.Mavrelos@csd.ase.gr)
Δεκ 1999

Το BasiliskII είναι το καλύτερο πρόγραμμα εξομείωσης Mac στο Linux. Πόσο καλό είναι; Σκεφτείτε MacOS 8 να παίζει Quicktime video και να μπαίνετε στο Internet μέσα από το Netscape.


[IMG]


Μεγάλο μέγεθος


Τρέχει ό,τι δοκίμασα. Η ταχύτητα του είναι ικανοποιητική. Κάποιος μπορεί να δουλέψει με "άνεση" ακόμα και σε Celeron 333 που έχω εγώ. Μειονεκτήματα; Δεν κάνει Emulation PPC επεξεργαστή. Κάνει emulation τα classics, και Mac II (εξού και το ΙΙ στο όνομα), ήχο (DSP), κάρτα δικτύου (δεν έχω δεν το δοκίμασα), CD-ROM (με ήχο), SCSI (δεν έχω δεν το δοκίμασα).


1. Installation


2. Διαδικασία για εγκατάσταση MacOS 8


3. Ενά τυπικό .basilisk_ii_prefs


4. Δύο Screnshots


[1. Installation]


Την τελευταία έκδοση του BasiliskII θα τη βρείτε στη http://www.uni-mainz.de/~bauec002/B2Main.html[1]. Είναι μόλις 555 ΚB (ούτε καν 666). Κάνετε compile με το γνωστό πια τρόπο:


1: http://www.uni-mainz.de/~bauec002/B2Main.html


./configure
make
make install



Και το τρέχετε για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα θα βγει (exit) αμέσως και θα δημιουργήσει ένα αρχείο στο home directory με όνομα .basilisk_ii_prefs. Αυτό είναι το configuration file. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και να αλλάξουμε κάποιες εγγραφές. Οι περισσότερες είναι εύκολες στην κατανόηση τους. Υπάρχει και ένα Readme file που εξηγεί τι κάνει η κάθε μία.

Για αρχή να ορίσουμε ότι θέλουμε ο Mac μας να τρέχει σε παράθυτο 800Χ600. Προσθέτουμε Screen win/800/600. Τόσο απλά. Μετά θα πρέπει να δώσουμε το Path που βρίσκεται η ROM του Mac μας. Τωρα το που θα βρείτε τη ROM δε θα σας το πω εγώ. Αλλά είναι σχετικά εύκολο να βγάλετε ένα image από ένα υπάρχον Mac και ακόμα πιο εύκολο (αλλά όχι σωστό) να τη βρείτε στο Internet. Προσθέτουμε λοιπόν τη γραμμή: ROM <path>. Aν τρέξουμε το basilisk θα βγει το γνωστό εικονίδιο που βγάζουν οι Mac όταν ξεκινάνε αλλά δε βρίσκουν δίσκο. Πάμε λοιπόν αμέσως μετά να δείξουμε στο Mac μας τον/τους δίσκους του. Εδώ έχουμε 2 λύσεις. Να δώσουμε ολόκληρο filesystem ή αυτό που έκανα εγώ, ένα image file.

Δημιουργούμε με την dd ένα αρχείο μεγέθους ας πούμε 250 ΜΒ.


dd if=/dev/zero of=/usr/local/BasiliskII/Mac_HD.hfs bs=1k count=250000

Κατεβάζουμε τα HFSUtils και τα κάνουμε compile. Κάνουμε mount to image που μόλις φτιάξαμε:


hmount /var/local/basiliskII/Mac_HD.hfs

Αν όλα πήγαν καλά με την hvol θα βλέπουμε το Mac_HD Φορμάρουμε το filesystem με:


hformat -l "Local MacHD" /usr/local/BasiliskII/Mac_HD.hfs

Για να ξεκινήσει ο Mac θέλει φυσικά και λειτουργικό σύστημα. Η δοκιμή που θα κάνω (αν βρω ελεύθερο χρόνο) θα είναι να του βάλω Linux. Προς το παρόν καταφεύγουμε στο MacOS. Οι επιλογές μου (αυτά είχα) είναι τα 7.0 και 7.1. Προς το παρόν εξομοιώνουμε τον classic. Αυτο το ορίζουμε με την παράμετρο modelid 5 στο .basiliskII_prefs. Κάνουμε boot τον Mac και χρησιμοποιούμε τις δισκέτες εγκατάσταης - ή όσοι έχουν την παρανομία στο αίμα τους, βρίσκουν ένα disk image με κάποιο MacOS στο internet. Eίστε έτοιμοι. Αν θέλετε να προσθέσετε αρχεία στον εικονικό δίσκο σας χρησιμοποιήτε την hcopy


hcopy ~/norton_utilities.hpx :

Θα αντιγραφούν τα norton στον δίσκο που αυτή τη στιγμή είναι mount (current). Το ποιος είναι το βλέπουμε με hvol ή κάνουμε cat το  /hcwd Σημειώστε ότι μετά από reboot του host συστήματος (Linux) δεν χάνετε το current mounted filesystem. Και αυτό είναι φυσικό αφού είναι γραμμένο στο .hcwd.


[2. Διαδικασία για εγκατάσταση MacOS 8]


Καταρχήν δε μπορούμε να μεταπηδήσουμε από το 7.0 ή 7.1 απευθείας στο 8. Τα βήματα είναι τα εξής:


Βάζουμε ένα σύστημα τουλάχιστον 7.5.3

Βγαίνουμε από τον emulator και αλλάζουμε το ID του συστήματος σε 14 (Quadra).

To 8 γίνεται εγκατάσταση από CD. Το τοποθετούμε στο tray και τρέχουμε τον installer.


Προσέχουμε να μην κάνει εγκατάσταση τους drivers για τον σκληρό δίσκο. Για κάποιο λόγο καθυστερεί (δεν κολάει) υπερβολικά. Το άφησα 2 ώρες σε αυτό το σημείο και μετά διέκοψα την εγκατάσταση. Αλλη μια περίπτωση που καθυστερεί υπερβολικά είναι όταν έχουμε φτιάξει ένα μεγάλο filesystem και αυτό αρχίζει να γεμίζει. Κατά τα άλλα όλες σχεδόν οι λειτουργίες στο 8 δουλεύουν άψογα. Το τρομερό είναι στα quicktime videos που παίζουν χωρίς frame skiping και χωρίς απώλειες στον ήχο. Τα tutorials (multimedia), τα παιχνίδια, όλα παίζουν τέλεια. Ετρεξα μια χαρά το Quicken, αρκετά extentions και shareware. Λίγες φορές έχει κολλήσει και τότε μου έβγαλε το μήνυμα: "Your Mac just did something very stupid".


[3. Ενά τυπικό .basilisk_ii_prefs]


seriala /dev/ttyS0
serialb /dev/ttyS1
bootdrive 0
bootdriver 0
ramsize 33554432
frameskip 6
modelid 14
fpu false
nocdrom false
nosound false
nogui false
keycodes false
screen win/800/600
rom /usr/local/BasiliskII/rom
disk /var/BasiliskII/Mac_HD.hfs




[4. Δύο Screnshots]


[IMG]


Μεγάλο μέγεθος


[IMG]


Μεγάλο μέγεθος


Αρχική Σελίδα

-- Response ended

-- Page fetched on Sat May 11 18:38:20 2024