-- Leo's gemini proxy

-- Connecting to magaz.hellug.gr:1965...

-- Connected

-- Sending request

-- Meta line: 20 text/gemini

Επιλογές Εγκατάστασης του Linux


Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης
Φεβ 1999

Επειδή πολλοί μας ρωτάτε συνεχώς για τις επιλογές εγκατάστασης του Linux, ακολουθεί μια περιγραφή της διαδικασίας με όσο γίνεται απλότερη γλώσσα. Φιλάκια!


1. Αρχικές προυποθέσεις


2. Modules


3. Προετοιμασία συστήματος


4. Code maturity level options


5. Loadable module support


6. General setup


7. Floppy, IDE, and other block devices


8. Networking options


[1. Αρχικές προυποθέσεις]


Έχετε Υπολογιστή με κάποιο (οποιοδήποτε) Linux. Καλά θα ήταν να έχει πυρήνα >= 2.0.35

Έχετε εγκαταστήσει στο σύστημά σας την ncurses, γιατί θα χρειαστεί να κάνετε make menuconfig και όχι make config. Με αυτό τον τρόπο είναι ευκολότερο για εσάς στην εφαρμογή, αλλά και για εμένα στην περιγραφή

Έχετε όρεξη για διάβασμα (και όχι μόνο από αυτό το άρθρο)

Δέχεστε οτι δεν φέρω καμία απολύτως ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί κατά την πορεία (όχι οτι είναι τίποτα δύσκολο, αλλα ξέρω γω...)

Όταν μάθετε πως να κάνετε νέο πυρήνα, θα το διδάξετε τουλάχιστον σε ένα νεοκλή του Linux.


Δεδομένου ότι δεχόσαστε όλα τα ανωτέρω, προχορώ στο παρασύνθημα: (και εσείς προχωρήστε πατώντας στο Next)


[2. Modules]


Καλό θα είναι να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα που θα συναντήσουμε παρακάτω και θα είναι λίγο δύσκολα στην κατανόηση. Και πρώτα από όλα, ας πούμε τι είναι τα modules.


MODULES: Τα modules είναι (κατά κάποιο τρόπο) κομμάτια κώδικα, τα οποία δεν περιέχονται στον πυρήνα αυτόν καθε αυτόν. Μπορούμε όμως να τα φωρτόσουμε, όταν τα χρειαστούμε, με αποτέλεσμα να παραμένει ο πυρήνας μικρός σε μέγεθος. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό το καλό τους.


Εστω πχ ότι έχουμε ένα εκτυπωτή, που μοιράζεται την παράλληλη θύρα με το ZIP DRIVE μας. Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο μαζι, η μόνη λύση είναι να τα συμπεριλάβουμε και τα δύο σαν modules και να φωρτόνομε κατα βούληση αυτό που χρειαζόμαστε. Με αυτό τον τρόπο έχουμε και την πίτα ολόκληρη, και το σκύλο χoρτάτο (αρκει να μην τα βάλουμε μαζι είπαμε!) Για τα modules έχουμε δύο επιλογές: ή να τα φορτόνουμε εμείς μόνοι μας, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, ή να αφήσουμε τον πυρήνα να κάνει αυτή τη δουλειά. Θα σας συνηστούσα τη δεύτερη λύση, αφού σίγουρα αυτός ξέρει περισσότερα από εσάς. `Οταν λοιπόν χρειαστεί να χρησιμοποιείσεται το ZIP, ο πυρήνας "ξεφορτώνει" το module του εκτυπωτή, και φορτώνει το module του ZIP DRIVE, και φυσικά το αντίθετο αν απαιτηθεί. Όταν επίσις (πχ για την υποστήριξη του PPP) ο πυρήνας καταλάβει ότι τρέχει ένα πρόγραμμα που χρειάζεται το PPP, αμέσως το φωρτόνει. Το καλό είναι ότι αν ένα Module παραμείνει ανενεργό για κάποιο χρονικό διάστημα, το ξεφορτώνει από τη μνήμη, ελευθερώνοντας έτσι περισσότερη.


Γενικώς, πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να βάζετε ότι μπορείτε Modular. Με αυτό τον τρόπο, κρατάμε μικρό το μέγεθος του πυρήνα, και χρειάζεται λιγότερη μνήμη. Φυσικά, η διαχείρησή της γίνεται καλύτερα, και γενικώς το σύστημα είναι ανα πάσα στιγμή κομένο και ραμένο στα μέτρα που χρειαζόμαστε. Στο δικό μου κουτί πάντως, τα περισσότερα είναι Modular. (Βασικά ό,τι ξέρω ότι θα μου χρειαστεί, και μπορεί να μπει σαν Module φυσικά, είναι Module.) Δεν το συζητάω! Μπάάάάάά!


Πιστεύω ότι μέσες - άκρες το πιάσατε το νόημα. Μπράβο σας λοιπόν, αισθάνομαι υπερήφανος, και προχωράμε στα βαθιά.


(Πάτα στο Next τώρα!)


[3. Προετοιμασία συστήματος]


Όχι δα και καμία φοβερή διαδικασία, απλά μεταφερθείτε στον κατάλογο που περιέχει τον κώδικα του πυρήνα, το /usr/src/linux/ που είναι συνήθως ένα link για ένα dir της μορφής /usr/src/linux-2.0.xx, όπου (όπως θα καταλάβατε) xx είναι η έκδοση του πυρήνα.


Αν δεν έχει τίποτα εκεί μέσα, καλά θα κάνετε να εγκαταστήσετε τον κώδικα, που σίγουρα υπάρχει μέσα στο δισκάκι της διανομής που έχετε.


cd /usr/src/linux/ λοιπόν, και όλα έτοιμα.


Γράψτε: make menuconfig


Αν δε γίνει τίποτα και έχετε κάνα παράξενο μήνυμα λάθους, εγκαταστήστε την ncurses, και ξαναπροσπαθήστε. Θα πετύχει.


Μπροστά σας, παρουσιάζεται ένα πλούσιο μενού, με διάφορες επιλογές... Και τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά. Γενικές οδηγίες για τη μετακίνηση στα Menu υπάρχουν, άρα σε αυτό δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μην ξεχνάτε, ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να πάτε στο HELP και να πάρετε πληροφορίες για το τι είναι και το τι κάνει το καθέτι. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Χρησιμοποιείτε το κατά κόρον.


[4. Code maturity level options]


Πατώντας σε αυτό, εμφανίζεται ένα άλλο menu που σας λέει: Prompt for development and/or incomplete code/drivers. Φροντίστε να το επιλέξετε. Αυτό δείχνει ότι στη διάρκεια της επιλογής των παραμέτρων του πυρήνα, θα σας ρωτήσει για διάφορα πειραματικά - ατελή υποσυστήματα του πυρήνα, τα οποία όμως δουλεύουν μια χαρα. Συμπεριλάβετέ το λοιπόν.


[5. Loadable module support]


Αυτά που λέγαμε για τα Modules. Φροντίστε και αυτό να το επιλέξετε, και προχορήστε παρακάτω, λέγοντας στο Linuxάκι σας να αναλάβει αυτό την διαχείριση των Modules.


Επιλέξτε λοιπόν Enable loadable module support


και φυσικά το Kernel daemon support (e.g. autoload of modules) για να διαχειρίζεται ο πυρήνας τα Modules


Η άλλη επιλογή που έχει, το Set version information on all symbols for modules βοηθάει στο να μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα Modules αυτά ακόμα και αν αναβαθμίσετε τον πυρήνα σε πιό νέα έκδοση. Καλό λοιπόν θα είναι να το επιλέξετε και αυτό, αφού ούτος ή άλλος δεν μεγαλώνει το μέγεθος του πυρήνα, και στο φινάλε ρε αδερφέ, δε μας ενοχλεί και καθόλου!


[6. General setup]


Εδώ, αρχίζουν τα ζόρικαααααα. Βάλτε λοιπόν τα γάντια σας, κλείστε μουσικές, αποτραβηχθήτε από οποιαδήποτε ενόχληση (ακόμα και από τη γυναίκα σας, όσοι τυχεροί έχετε) και ετοιμαστείτε για βουτιές!


Kernel math emulation: Προσομοίωση του μαθηματικού συνεπεξεργαστή αν δεν έχετε (Δηλαδή το μηχάνημά σας είναι 386SX και κάτω. Και μην ακούσω σχόλιο του τύπου "Τι είναι αυτό το 386SX;"

Networking support: Βάλτε το, διαφορετικά δεν θα δουλεύουν τα Χ (<- Η μεγαλύτερη απειλή που μπορείς να πεις σε πρωτάρη)

Limit memory to low 16MB: Μερικά προβληματικά Motherboards δεν βλέπουν πάνω από 16MB. Ρίξτε μια ματιά και στο HELP που έχει, και απενεργοποιείστε το. :)))

PCI bios support: `Εχετε PCI θύρες στο PC σας; Αν ναι, μην το παραλείψετε! Τότε θα εμφανιστεί το παρακάτω:

PCI bridge optimization (experimental): Πείτε ναι, κατα πάσα πιθανότητα θα αυξήσει λίγο την ταχύτητα επικοινωνίας του διαύλου με το PC σας.

System V IPC: Αν δεν ενεργοποιείσετε αυτό, πολλά προγράμματα δεν θα μπορούν να τρέξουν. Διαβάστε και το HELP, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο τέλος του, "Just say YES"

Kernel support for a.out binaries: Στα παλιά χρόνια του UXIX, χρησιμοποιόταν αυτός ο τύπος εκτελέσιμων και βιβλιοθηκών (με λίγα λόγια). Τώρα πια, τείνει να εξαφανιστεί, και αν τελικά αποφασίσετε να βάλετε υποστήριξη για αυτό το format, τουλάχιστον βάλτε το σαν module. Φυσικά, τίποτα δε σας απαγορεύει να το βάλετε builtin στον πυρήνα, απλά δεν θα έχετε κανένα ουσιαστικό όφελος. ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!!! Πως να το πώ; Βάλτε το MODULAR.

Kernel support for ELF binaries: Ε, ναι, παρακαλώ, αυτό αντικατέστησε το A.OUT. Αν δεν το βάλουμε και αυτό, ζήτω που καήκαμε. Καλό μάλιστα, θα ήταν να το βάλουμε built-in στον πυρήνα, (δηλαδή όχι Module) διότι μας χρειάζεται με το που αρχίζει να φορτόνει το Linux, και ίσως να μην έχει φορτοθεί ο Autoloader ακόμα. (Μπερδευτήκατε ε;). Πάντως δεν έχω δοκιμάσει να το βάλω Modular, συνεπώς δεν ξέρω και τις συνέπειες. `Ισως τελικά να δουλεύει και έτσι!!

Kernel support for MISC binaries: Απλά, πείτε ναι, καλό είναι, κακό δεν κάνει, ακόμα καλύτερα βάλτε το σαν Module

Kernel support for JAVA binaries:Ξέρετε την Java; Την ξέρετε - δεν την ξέρετε, βάλτε το Modular. Χώρο δεν πιάνει, άστο να βρίσκεται, κ.λπ.

Compile kernel as ELF - if your GCC is ELF-GCC: Μην τα ξαναλέμε, επιλέξτε το...

Processor type: Τι επεξεργαστή έχετε; Και μην απορείτε γιατί ρωτάει, ανάλογα με τον επεξεργαστή σας, θα παράγει εκτελέσιμα που θα είναι βελτιστοποιημένα για αυτό τον επεξεργαστή. Αν δηλαδή από 486 πάτε σε Pentium, ξανακάντε ένα νέο Kernel. Μόνο χρόνο παίρνει!


[7. Floppy, IDE, and other block devices]


Γενικές επιλογές για το τι προτόκολλα επικοινωνίας θα εγκατασταθούν για την εποικοινωνία με τις συσκευές αποθήκευσης σε δίσκους, και γενικά σε μονάδες αποθήκευσης δεδομένων. Αχ!! Αν το ήξερα ότι θα ήταν τόσο πολλά, δεν θα το έκανα αυτό το άρθρο!!!


Normal floppy disk support: Θέλετε Floppy DiskDrive; Αν ναι πείτε ναι (ή Module). ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ!!! Τι λέμε τώρα;

Enhanced IDE/MFM/RLL disk/cdrom/tape/floppy support: Δεν νομίζω να είναι κανένας που θα πεί ΟΧΙ σε αυτό εδώ! Σε αντίθεση με την επόμενη ερώτηση, που δε νομίζω κανένας να πει ΝΑΙ

Use old disk-only driver on primary interface: Δεν νομίζω να είναι κανένας που θα πεί ΝΑΙ σε αυτό εδώ! Σε αντίθεση με την προηγούμενη ερώτηση, που δε νομίζω κανένας να πει ΟΧΙ

Include IDE/ATAPI CDROM support: Εδώ θα πείτε ναι αν έχετε CDROM που υπακούει σε προσταγές ATAPI, (δηλαδή το συνδέετε σε καλώδιο που είναι ίδιο με το σκληρό σας δίσκο) (ΟΧΙ SCSI, εντάξει;). Οι περισσότεροι λέμε ΝΑΙ.

Include IDE/ATAPI TAPE support: Υποστήριξη για συσκευές TAPE που ανταποκρίνονται σε ATAPI προτόκολλο.

Include IDE/ATAPI FLOPPY support (new): Υποστήριξη για συσκευές FLOPPY (Δισκέτες) που ανταποκρίνονται σε ATAPI προτόκολλο. Υπόψη, ότι αν έχετε το LS-120 ή το ATAPI (όχι παράλληλο ή SCSI) ZIP DRIVE το θέλετε οποσδήποτε!!!

SCSI emulation support: Προσομείωση του προτοκόλλου SCSI στις συσκευές ATAPI έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιειθούν οι DRIVERS από τις αντίστοιχες SCSI συσκευές (λόγω πχ έλλειψης DRIVERS για το ATAPI). Δεν νομίζω να το χρειαστείτε... Αλλά, εσείς ξέρετε...

Support removable IDE interfaces (PCMCIA): PCMCIA υποστήριξη. Τι να εξηγήσω εδώ;

CMD640 chipset bugfix/support: Λόγο του ότι ορισμένα MBoards είναι λίγο εντομούχα (Buggy) χρειάζεται μέσω software να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα. Κάτι τέτοιο είναι αυτό...


CMD640 enhanced support: Πιθανότατα δεν το χρειζόσαστε, το κάνει το BIOS για εσάς. Αλλά αν έχετε παλαιό BIOS, ίσως να αξίζει να το ενεργοποιείσετε.

RZ1000 chipset bugfix/support: και αυτό είναι για εντομούχο chipset

Intel 82371 PIIX (Triton I/II) DMA support: Αν το chipset σας είναι Intel 82371 PIIX (Triton I/II), τότε συμπεριλάβετε αυτή την επιλογή για καλύτερη απόκριση του σκληρού σας δίσκου. Ρίξτε και μια ματιά στο HELP για να δείτε τι ακριβώς κάνατε.

Other IDE chipset support: Εδώ πρέπει να ρίξετε πολύ διάβασμα. Καταρχάς, πατήστε το για να δείτε για ποια chipset έχουμε κάτι. Αν περιλαμβάνεται το δικό σας, πηγαίνετε στο HELP το οποίο θα σας παραπέμψει σε ένα README. Διαβάστε το καλά πριν κάνετε κάτι

Loopback device support: Αν γράφετε CD, θα σας φανεί χρήσιμο. Θα μπορείτε πχ. να βλέπετε το IMAGE ενός CDιού που θέλετε να γράψετε, σαν να ήταν κανονικός δίσκος.

Multiple devices driver support: Αν το επιλέξετε, θα μπορείτε να έχετε υποστήριξη για τα παρακάτω MODES του RAID. Το RAID είναι -χοντρικά- ένας τρόπος διαχείρισης των δίσκων σας, η εξήγηση του οποίου δεν είναι του παρόντος. Χρησιμοποιείστε το HELP για να δείτε τι ακριβώς κάνει το κάθε ένα, και επιλέξτε αν θέλετε κάποιο.


Linear (append) mode\

RAID-0 (striping) mode\

RAID-1 (mirroring) mode/ Κοιτάξτε στο HELP για λεπτομέρειες στα διάφορα MODES του RAID.

RAID-4/RAID-5 mode/

RAM disk support: Αυτή είναι μια επιλογή στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι από τη RAM σα να ήταν δίσκος, να την φορμάρετε (πολύ γρήγορο φορμάρισμα!!) να διαβάσετε και να γράψετε σε αυτήν, και οτιδίποτε άλλο κάνετε σε ένα σκληρό δίσκο. Πιθανότατα δεν θα σας χρειαστεί.

XT harddisk support: Δε νομίζω να έχετε (και να θέλετε να χρησιμοποιήσετε) δίσκο από το ΧΤ σας... Αλλά αν έχετε (και θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε) αυτό είναι που χρειάζεστε! ΖΗΤΩ!!! Επιτέλους, ο 20ΜΒ σκληρός μου δίσκος ξανά προς τη δόξα τραβά!!!

Parallel port IDE device support: Μερικα CD και άλλου είδους αποθηκευτικά μέσα, συνδέονται στην παράλληλη. Διαβάστε στο HELP, και αναλόγως πράξτε. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αν έχετε ZIP DRIVE (PARALLEL) δεν είναι τούτο 'δώ αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε... θα το πούμε παρακάτω για το ZIPάκι σας!!!


[8. Networking options]


Σε αυτό το βήμα της δημιουργίας του πυρήνα, ομολογώ ότι παρόλο που ξέρω πανω-κατω τι κάνει το καθένα, δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις (και φυσικά τα απαραίτητα μέσα για να μάθω, αλλιώς θα ήξερα) για να σας κατευθύνω. Καλύτερα λοιπόν να μην βασιστείτε μόνο στα γραφόμενά μου, αλλά και σε διάβασμα τόσο της βοήθειας που απλόχερα δίνεται σε όλο το στάδιο της προετοιμασίας του πυρήνα από το SETUP αλλά και από οτιδίποτε άλλο έχετε (Βιβλία για παράδειγμα). YOU ARE WARNED.-


Επίσης, να αναφέρουμε ότι εκτός από μερικές επιλογές που πιθανότατα θα χρειαστεί ένας απλός χρήστης, σε αυτό το MENU περιέχονται πολλές εξειδικευμένες λειτουργίες, που πιθανότατα ούτε εσείς δεν θα καταλάβετε. Μην πτοηθείτε, συνεχίστε και να θυμάστε ότι κακό δεν μπορείτε να του κάνετε!!!


Network firewalls: Το Firewall (πυροντούβαρο!!) είναι ένας τρόπος προστασίας από το συνολικό δύκτιο (πχ το internet) του τοπικού σας δικτύου. Όλη η κίνηση από και πρός το δίκτυό σας, ελέγχεται από τον υπολογιστή με το Firewall πριν συνεχίσει την πορεία του. Αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας έχετε; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ HELP

Network aliasing: Πολλαπλές IP διευθύνσεις σε ένα μηχάνημα!

TCP/IP networking: Ε, εάν θέλετε να έχετε internet, βάλτε το... Αχρείαστο να ναι!!! χι χι χι!

IP: forwarding/gatewaying: Μήπως θέλεις το Linuxάκι σου να το χρησιμοποιείς σα Router, έτσι ώστε όλο το τοπικό σας δίκτυο να έχει πρόσβαση στο internet, και ο καθένας να παίρνει αυτά που ζήτησε, και όχι αυτά που ζήτησε ο άλλος; Θέλεις; Στηρίξου σε αυτή την επιλογή του SETUP, και μείνε ήσυχος.

IP: multicasting: Διάβασε το HELP. Αν δεν καταλάβες τι λέει, μην το βάλεις. Τόσο απλά (εγώ δεν κατάλαβα πάντως...)

IP: syn cookies: (ΑΠΟ ΤΟ HELP). Προστασία από ένα είδος επίθεσης, το SYN FLOODING. Θα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυό σου ακόμα και αν δέχεσαι τη συγκεκριμένη επίθεση, και καπάκι σου λεει το IP του δράστη!

IP: firewalling: Αν πεις ναι σε αυτό, πρέπει να πεις ναι και στην 1η επιλογή, την Network firewalls. Είπαμε τι είναι το firewall. Ρίξε και μια ματιά στο HELP

IP: firewall packet logging: Με αυτή την επιλογή, θα μπορείς μέσω ενός deamon να παρακολουθήσεις τι έγιναν τα πακέτα δεδομένων που διαχειρίστηκε το firewall σου. Αν έβαλες firewall, βάλε και αυτό!

IP: masquerading: masquerading είναι μια τεχνική κατά την οποία όλοι οι υπολογιστές ενός τοπικού δικτύου λαμβάνουν και στέλνουν δεδομένα στο ευρύτερο δίκτυο, σα να τα έστελναν αυτοί (παρόλο που είναι γνωστό ότι αυτή τη δουλειά την κάνει το firewall). Το firewall θα ξέρει που να στείλει τι, και το εξωτερικό δίκτυο θα βλέπει ότι τα έστειλε το firewall. `Ετσι, όλοι είναι ευχαριστιμένοι!

IP: ipautofw masquerading (EXPERIMENTAL): Παιδιά, μακάρι να ξερα τι κάνουν αυτά.

IP: ipportfw masq & virtual server support: Βλέπε προηγούμενη επιλογή

IP: ICMP masquerading: Προσθέτει κάποιες παραπάνω λειτουργίες στον τρόπο που γίνεται το masquerading. Τόσα ξέρω - τόσα λέω

IP: transparent proxy support (EXPERIMENTAL): Αυτή η επιλογή κάνει το firewall σας να ανακατευθήνει εξερχόμενα πακέτα προς ένα διακομιστή που βρίσκεται στο τοπικό δίκτυο, ξεγελώντας έτσι τους υπολογιστές που νομίζουν ότι μιλάνε με τον αρχικό τους στόχο.

IP: always defragment: Σιγουρεύει ότι όλα τα πακέτα, πριν επαναδρομολογηθούν θα ενοθούν ξανά, μια και τα περισσότερα κόβονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Αυτό από ότι λέει στο HELP είναι καλό, και αν κατάλαβα και εγώ ακριβώς τι εννοεί, είναι όντος καλό διότι υπάρχει περίπτωση να χαθούν ορισμένες συμαντικές πληροφορίες που είναι κομμένες στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

IP: accounting: Είσαστε MANIΑC της στατιστικής και θέλετε να ξέρετε τα πάντα για την κίνηση του firewall η του router σας; Επιλέξτε το!

IP: optimize as router not host: Διεργασία κατά την οποία το λειτουργικό σας βελτιστοποιείται ίνα χρησιμοποίηθεί ως ROUTER.

IP: tunneling: Το tunneling είναι μια τεχνική, κατά την οποία ένα πακέτο IP κλείνεται (ενθυλακόνεται) μέσα σε ένα άλλο πακέτο IP. Παρόλο που δεν είναι λογικό από πρώτης άποψης (και καλά, ίσως να ήταν πιο λογικό να ενθυλακόνεις ένα προτόκολλο μέσα σε ένα άλλο, θα μου πείτε), το tunneling χρησιμοποιείται όταν πχ θέλουμε να φαίνεται ένα άλλο δίκτυο από αυτό που είμαστε, ή ένας φορητός υπολογιστής θα μπορούσε να έχει το ίδιο IP από όπου και να συνδεόταν.

IP: multicast routing (EXPERIMENTAL): Αν θέλεις ο ROUTER σου να στέλνει τα πακέτα προς πολλές κατευθύνσεις, το χρειάζεσαι.

IP: aliasing support: Θα το χρειαστείς μόνο αν θές στον ίδιο υπολογιστή να λαμβάνεις πχ. δύο IP διευθύνσεις, και να στέλνεις πακέτα ανάλογα με τη διεύθυνση που χρησιμοποίησαν για να συνδεθούν μαζί σου. Είναι αληλένδετη με τη δεύτερη επιλογή σε αυτό το MENU

IP: PC/TCP compatibility mode: Σε μερικές περιπτώσεις, για να επιτευχθεί σύνδεση TELNET στον υπολογιστή σου χρειάζεται αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξε μια ματιά στο HELP που περιέχει.

IP: Reverse ARP: Διαβάστε το HELP, και πράξτε ανάλογα με τη συμβουλή της τελευταίας γραμμής.

IP: Disable Path MTU Discovery (normally enabled): Φαντάσου τους υπολογιστές σαν κροκόδειλους. Ταίζουμε με ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, και αν το φάει, έχει καλως, του ξαναδίνουμε μεγάλο. Αν όμως αρχίσει και το κόβει κομμάτια, τότε το επόμενο που θα του δώσουμε θα πρέπει να είναι μικρότερο (να μη μας κουραστεί κιόλα). `Ετσι κάνει και ο υπολογιστής. Στέλνει μεγάλα πακέτα, και αν τελικά αποδειχτουν μεγάλα, τα κόβει σε μικρότερα και τα στέλνει. (Αναπροσαρμόζει δηλαδή την MTU = MAXIMUM TRANSFER UNIT). Ενεργοποιόντας αυτή την επιλογή, ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ αυτή τη λειτουργία. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ!

IP: Drop source routed frames: Υπάρχει μια επιλογή στο IP προτόκολλο, που εκτός από τον προορισμό, τα πακέτα περιέχουν και την πληροφορία για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το πακέτο. Εκτός του ότι η χρησιμότητά μιας τέτοιας τακτικής είναι αμφίβολη, μερικές φορές, για λόγους ασφαλείας, είναι καλό να "πετάμε" αυτή την πληροφορία, και να κάνουμε τη δρομολόγηση εμείς.

IP: Allow large windows (not recommended if <16Mb of memory): Αν η σύνδεσή σας είναι μεγαλύτερη από 2ΜΒΙΤ, τότε ίσως να σας χρησιμεύσει. Σε αυτή την περίπτωση, διαβάστε το HELP.

The IPX protocol: Υποστήριξη για το IPX προτόκολλο, το προτόκολλο της NOVELL. Αν στο δίκτυό σας έχετε NOVELL, το θέλετε!!!

Appletalk DDP: Υποστήριξη για το APPLETALK προτόκολλο, για τους υπολογιστές - μήλα. Αν στο δίκτυό σας έχετε APPLE, το θέλετε!!!

Amateur Radio AX.25 Level 2: Εξειδικευμένο προτόκολλο. Δες το HELP για περισσότερες πληροφορίες

Amateur Radio NET/ROM: Εξειδικευμένο προτόκολλο. Δες το HELP για περισσότερες πληροφορίες

Amateur Radio X.25 PLP (Rose): Εξειδικευμένο προτόκολλο. Δες το HELP για περισσότερες πληροφορίες

Bridging (EXPERIMENTAL): Αν θέλεις να φαίνονται στον έξω κόσμο όλες οι ETHERNET κάρτες σου σαν μια, χρησιμοποίησε αυτό. Επίσης χρησιμοποίησε το HELP για να δεις που μπορεί να χρησιμεύσει κάτι τέτοιο.

Kernel/User network link driver: Εξειδικευμένη λειτουργία, για την οποία χρειάζεται κάτι παραπάνω από τις δικές μου γνώσεις. Ρίξτε μια ματιά στο HELP, και αν καταλάβετε τίποτα, στείλτε μου και εμένα ένα mail να μου εξηγήσετε... :)))


`Οπως είπα και στην αρχή, οι περισσότερες από της επιλογές αυτού του MENU είναι αρκετά εξειδικευμένες, και αφορούν στη χρήση του Linux για σκοπούς SERVER, PROXY, FIREWALL, και άλλες πολύπλοκες διεργασίες, πράγματα τα οποία στο 99,9% των χρηστών είναι ουσιαστικά άγνωστα (και άχρηστα). Εδώ φαίνεται και η ικανότητα του Linux να ανταπεξέλθει σε συνθήκες σκληρής δουλειάς, και μεικτού περιβάλλοντος, και φυσικά η εγγενής δικτιακή του υποστήριξη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν χρησιμοποιούν ούτε το 10% αυτού του πολύπλοκου και συνάμα σκληροτράχηλου λειτουργικού. Αντιλαμβανόμαστε επίσης γιατί το Linux είναι τόσο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από κοινούς χρήστες ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλευσή του. ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!


Αρχική Σελίδα

-- Response ended

-- Page fetched on Sat May 11 16:12:46 2024