-- Leo's gemini proxy

-- Connecting to magaz.hellug.gr:1965...

-- Connected

-- Sending request

-- Meta line: 20 text/gemini

Αλληλογραφία


<magaz@linux.gr>
Σεπ 1998

Και, για άλλη μια φορά, είχαμε τόσα πολλά γράμματα που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε. Τόσα πολλά, που ορισμένα "κόπηκαν" λόγω χρόνου και πολύ συγκεκριμένων προσωπικών θεμάτων.


Δύο παρακλήσεις μόνο έχουμε να κάνουμε:

α) Να βάζετε ένα θέμα σχετικό με την ερώτηση στο mail σας. Ένα θέμα της μορφής Ερώτηση περί Linux δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

β) Να ρίχνετε και καμιά ματιά στα περασμένα τεύχη, και εννοώ και την στήλη της αλληλογραφίας, αλλά και τα άρθρα. Ίσως κάποιες ερωτήσεις να απαντούνται από εκεί.

Τέρμα οι "γκρίνιες", ας διαβάσουμε τώρα τι μας ρωτήσατε και τι σας απαντήσαμε αυτό το μήνα.


1. Εγκατάσταση του RedHat, πρόβλημα χώρου.


2. Γενικές ερωτήσεις για X, KDE, παιχνίδια του RedHat


3. Scanner


4. Metro-X server


5. Προβλήματα με το compilation του KDE


6. Νίκος Πασσάς


7. Σχετικά με κάποιες μεταβλητές περιβάλλοντος


8. AOL για Linux


9. Σύνδεση OTEnet, Graphical Development tool και compilation


10. Προβλήματα με το compilation του KDE


11. Ρυθμίσεις pppd


12. Χμμμ, ένα πολά βαρύ


13. Ερώτηση για μνήμη μεγαλύτερη από 64 Mb


14. PPP ρυθμίσεις, modem.


15. Πολλαπλοί επεξεργαστές


16. Κάρτα γραφικών και KDE


17. MS Word σε html ή txt


18. AMD, KDM, CDE και αναλύσεις οθόνης.


[1. Εγκατάσταση του RedHat, πρόβλημα χώρου.]


Από : Νίκος Γιαντσίδη


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Αγαπητοί Linuxάδες γειά σας,

Έχοντας βαρεθεί τα Windows αγόρασα το Red hat Linux 5.0.Οι προσπάθειες για την εγκατάστασή του στον υπολογιστή μου δεν έφεραν αποτέλεσμα γι' αυτό ζητώ την βοήθειά σας αφού έχουν περάσει οι 30 ημέρες από την αγορά του λειτουργικού και η Red hat δεν μου δίνει βοήθεια.


Έχω 2 σκληρούς δισκους: 2.3GΒ και 500 MB. Προσπάθησα να εγκαταστήσω το Linux στον σκληρό των 500 ΜΒ βάζοντας στο disk druid τα εξής:


 όνομα  "/"     hdb1  80MB Linux native

        "main"  hdb5  372MB Linux native

                        hdb6  66MB Linuxswap

Αφού όρισα τι θέλω να εγκαταστήσω άρχισε η διαδικασία της μεταφοράς των δεδομένων στο σκληρό δίσκο.Ύστερα από κάποια λεπτά είδα στην οθόνη μου τα εξής μυνήματα το ένα μετά τo άλλo:


Rpm install of gimp failed:unpacking of archive failed on
file/s/share/gimp/0.99.12/patterns/blob.pat:-1:success

Rpm install of gimp-develfailed:unpacking of archive failed on file
/usr/lip/lipgimp-a:-1 success

Αφού έβγαλε κάποια μηνύματα ακόμη η εγκατάσταση σταμάτησε. Σας παρακαλώ να μου πείτε γιατί δεν εγκαταστήθηκε σωστά και τι θα πρέπει να δηλώσω στο disk druid για να εγκαταστήσω σωστά το Linux σε ένα σκληρό 500ΜΒ.

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας να στήσετε ένα web server για το Linux.


Φίλε Νίκο.

Αν και οι πληροφορίες που μας στέλνεις δεν είναι αρκετές, θα κάνω μία πρόβλεψη: Απ' ότι φαίνεται, ο δίσκος σου γέμισε. Και για να γίνω πιο σαφής: Το standard filesystem του Linux (όπως και όλων των Unix) αποτελείται από τα εξής ειδικά directories:

/ ή root. Κάτω από αυτό υπαρχουν όλα τα άλλα. Μπορεί να είναι αρκετά μικρό, σαν μέγεθος.

/usr το μεγαλύτερο directory του συστήματος. Συνήθως εκεί μπαίνουν τα προγράμματα. Το πιο προβλέψιμο directory. Το αρχικό του μέγεθος μετά την εγκατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει το ίδιο και μετά από πολύ καιρό.

/usr/local ως μέρος του /usr, καταλαβαίνεις ότι έχει και αυτό προγράμματα.Υπάρχουν κάποιες διαφορές σχετικά με το τι μπαίνει στο ένα και τι στο άλλο, αλλά γενικά θεώρησε το το ίδιο. Όχι όμως τόσο σταθερού μεγέθους όπως το /usr.

/var τα logs του συστήματος, το mail, η ουρά (spool) των εκτυπωτών κλπ. Το πιο απρόβλεπτο directory του συστήματος.

/home τα home directories των χρηστών.

/opt τα optional προγράμματα. Αυτό νομίζω ότι ξεκίνησε από τα Sun αλλά υπάρχει σίγουρα και στα RedHat, Caldera, Suse.

Ο διαχωρισμός αυτός έχει έννοια κυρίως για μεγάλα συστήματα με πολλούς δίσκους, όπου βάζεις μερικά από αυτά τα directories σε άλλους δίσκους (οπότε και δεν ονομάζονται πλέον directories αλλά filesystems, αφού δεν είναι στον ίδιο φυσικό δίσκο με το /).

Μία τυπική εγκατάσταση θέλει γύρω στα 380 Mb νομίζω για το RedHat. Το πρόβλημά σου είναι το εξής: Του έχεις δώσει μόνο 80 (αφού όπως είδες κανένα filesystem που να το καταλαβαίνει το σύστημα δεν ονομάζεται main). Άρα πρέπει να του δώσεις πιο φυσιολογικές τιμές στα filesystems που θα φτιάξεις (ή αλλιώς, partitions). Το main καλό είναι να μην υπάρχει καθόλου, αφού δεν νομίζω να βάλεις τελικά τίποτα εκεί μεσα :-) Για μία πρότσαη μεγέθους τρων filesystems, δες το τεύχος 3, γράμμα 3 (Γράμματα σε συνέχειες). Έχε υπόψη σου ότι αν τελικά κάνεις ένα μόνο partition (το /) δεν θα έχεις πρόβλημα, εκτός αν για κάποιο λόγο γεμίσει το var (αν ας πούμε αρχίσει να σου πετάει ο kernel ΠΟΛΛΑ μηνύματα και δεν το πάρεις χαμπάρι, ή αν αρχίσει κόσμος να στέλνει πολλά και μεγάλα αρχεία για εκτύπωση, πολύ πιο γρήγορα απ' ότι μπορεί να τυπώσει ο εκτυπωτής σου).

Η απάντηση δεν είναι σωστή ως προς τον ορισμό των directories, filesystems, partitions, αλλά έκανα επίτηδες αυτό το "λάθος" για να το κάνω πιο κατανοητό. Ελπίζω να τα κατάφερα (και να μην τα έκανα θάλασσα!).

Σου ευχόμαστε καλή τύχη.


[2. Γενικές ερωτήσεις για X, KDE, παιχνίδια του RedHat]


Από : Νίκος Γιαντσίδη


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια .Άργησα να σου στείλω e-mail αφού δεν ήξερα οτι αν έγραφα win δίπλα από το lilo boot θα μπορούσα να μπω στα windows 95 για να συνδεθώ στο Internet. Αλήθεια μήπως ξέρεις πως μπορώ να συνδεθώ στο Internet από το Red Hat Linux;(Ο navigator υπάρχει ήδη εγκατεστημένος)


Όπως έχουμε απαντήσει πολλές φορές στο Magaz, δεν μπορούμε να ξέρουμε για κάθε distribution τι χρειάζεται. Μπορούμε όμως να ξέρουμε ένα υπέροχο προγραμματάκι που λέγεται XISP και κάνει αυτή τη δουλειά ανεξαρτήτως distribution. Λεπτομέρειες, στο τεύχος 5 του Magaz.


Μερικά παιγνίδια που έχω εγκαταστήσει δεν τρέχουν όταν κάνω κλίκ στο μενού. Μήπως ξέρεις τι φταίει;


Έλεγξε αν πράγματι υπάρχουν αυτά τα εκτελέσιμα, και αν υπάρχουν, αν το μενού δείχνει στα σωστά σημεία.


Από που μπορώ να δω πόσο ελεύθερο χώρο έχω στο σκληρό δίσκο όπου έχω εγκατεστημένω το linux;


Magaz τεύχος 4, ερώτηση 7


Ακόμη μπορώ να εγκαταστήσω στο σύστημά μου το KDE; Τι θα γινουν ύστερα τα x windows; Μπορώ χωρίς να έχω εγκαταστήσει το KDE να εγκαταστήσω το star office;


Τα X windows με το KDE δεν έχουν καμία σχέση. Το ένα είναι GUI ενώ το άλλο είναι Working Environment με έναν Window Manager που, προφανώς, δουλεύει πάνω από τα X. Συνοπτικά: και βέβαια μπορείς να εγκαταστήσεις το KDE, οπως και το Afterstep, ή το Gnome, η το fvwm, ή όποιο άλλο Window Manager θέλεις. Το KDE και το StarOffice, επίσης δεν έχουν καμία σχέση. Το StarOffice όμως ως γραφικό πακέτο, χρειάζεται τα X.


Βλέπεις έκανες μεγάλο λάθος να μου απαντήσεις την προηγούμενη φορά αφού τώρα επέστρεψα με περισσότερες απορίες . ;-)


Κανένα πρόβλημα να απαντάμε στις απορίες. Δύο μόνο παρατηρήσεις:

α) Οι ερωτήσεις αυτές να απευθύνονται στο Magaz και όχι σε εμένα προσωπικά.

β) Καλό θα ήταν πριν κάνεις μια ερώτηση να ελέγχεις τα παλιότερα τεύχη του Magaz για την περίπτωση που έχει απαντηθεί.

Βλέπεις, δυστυχώς ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα να απαντάς μία ερώτηση που την έχεις ξανααπαντήσει. Σε παρακαλώ, σε καμία περίπτωση μην πάρεις την απάντησή μου σαν επιθετική (κλασικό πρόβλημα με το e-mail, δεν βλέπεις την έκφραση του άλλου όταν σου μιλάει για να καταλάβεις με τι ύφος σου μιλάει). Είμαστε πάντα εδώ να σου λύσουμε την οποιαδήποτε απορία.


[3. Scanner]


Από : Γιώργο Κολοζώφ


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Γεια σας, έχω ένα scanner HP-ScanJet format A4 και δέν έχω ούτε driver για dos και ούτε για linux. Που μπορώ να βρώ drivers για scanner για linux ?! :)


Το πακέτο που υποστηρίζει scanners στο Linux λέγεται sane και θα το βρείς στο http://www.mostang.com/sane/


Έχω το kernel 2.0.35 και κάτι άλλο, που μπορώ να βρω το πακέτο για Linux της CALLDERA στην Αθήνα; Έψαξα ζε όλη την Στουρνάρα και δεν το βρήκα... :(


Δεν θα το βρεις, δεν το φέρνει κανένας.


bye byte.....


POWARE TO THE PEAPLE......


Bye byte (μου άρεσε!!!)


[4. Metro-X server]


Από : Χρήστος Βαρελάς


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Γεια σας παιδιά,

Πώς πάτε εκεί στο Magaz; Ναι, ξέρω, σαν πολλές οικειότητες, φαίνεται παραπήρα θάρρος :-)

Ας έρθω όμως στο θέμα του mail μου. Τρέχω το RedHat Linux 5.1 σ' έναν Pentium 133 με μπόλικη RAM και χρησιμοποιώ το τελευταίο XFree86 πακέτο για να οδηγώ την Diamond Stealth 3D 2000 κάρτα μου. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την απόδοση του server, ωστόσο θα ήθελα κάτι γρηγορότερο, οπότε και προσανατολίζομαι στους servers της MetroLink, συγκεκριμένα την έκδοση 4.3 -- η τιμή τους είναι αρκετά ελκυστική και διαθέτουν υποστήριξη για την κάρτα μου. Αναρωτιέμαι όμως αν θα έχω ένα κάποιο κέρδος στην ταχύτητα... με τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχω εγκαταστήσει θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Κάποιο conflict με τις βιβλιοθήκες των XFree86; Εάν δεν κάνω λάθος, με κάποια όχι πολύ παλαιότερη έκδοση των MetroX υπήρχαν κάποια προβλήματα στο RedHat, κάτι αδικαιολόγητα κολλήματα που οδηγούσαν σε αναπόφευκτα hardware shutdowns κι έτσι...

Έχει μήπως κανείς από εσάς δοκιμάσει τους νέους Metro Servers; Κάποια υπόδειξη ή συμβουλή;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας,

take it easy and keep up the good work.


Ένα ένα. Πρώτον, οι servers της Metrolink δεν νομιζω ότι είναι για αύξηση ταχύτητας τόσο πολύ, όσο για τα extra features που προσφέρουν, όπως υποστήριξη πολλαπλών οθονών (με συγκεκριμενες κάρτες οθόνης), υποστηριξη touchscreens, σταθερότητα, καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της κάρτας οθόνης, πιο πολλές AGP κάρτες κλπ. Πρόσεξε, δεν λέω ότι δεν προσφέρουν αύξηση στην ταχύτητα...

Είχα την τελευταία έκδοση (4.3) για τρεις μέρες, δοκιμαστικά. Από ταχύτητα δεν είδα διαφορά (αλλά και πως να την δω; Μόνο το Xmame δοκίμασα, που σερνότανε στα Χ, σερνότανε και στα Metro-X και σερνότανε και στο Accelarated-X. Μηπως τελικά φταιει το X-mame και όχι ο server;)

Είχα την έκδοση για libc γιατί το σύστημά μου είναι libc-based. Δεν είχα κανένα πρόβλημα ούτε με γραμματοσειρές, ούτε με πληκτρολόγιο (ελληνικά) ούτε με libraries. Δεν έχω δηλαδή RedHat. Και ναι, η τιμή του είναι πολύ ελκυστική.

Αν θα τον αγόραζα; Σίγουρα, αν χρειαζόμουνα κάποιο τέτοιο feature, οπως πολλαπλές οθόνες. Τώρα μάλλον όχι. Αλλά με τέτοια τιμή, είναι καθαρά θέμα γούστου :-)


[5. Προβλήματα με το compilation του KDE]


Από : Ανδρέας


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Αγαπητοί φίλοι,

Δεδομένης της αποδοχής του site σας από την κοινότητα των χρηστών linux στην Ελλάδα, θα ήθελα και εγώ να σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια μου και τις θερμότερες ευχές για επέκταση και βελτίωση. Στο κάτω κάτω της γραφής, το να βοηθάς ανθρώπους που είναι άσχετοι με κάποιο θέμα, να το γνωρίσουν καλύτερα.

Τέλος πάντων, το περιεχόμενο είναι σαφώς σημαντικότερο από το περιτύλιγμα γι' αυτό και προχωρώ!

ριν μερικούς μήνες διάβασα στο RAM για το KDE και λόγω του ότι δουλέυω 95 με τις πολλές ιδιοτροπίες τους, αποφάσισα να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό. Οπότε και αγοράζω ένα set με κάποια linux distributions, RH4, Slack 3.1, Debian 1.1.1, και άλλα, και εγκαθιστώ το slack 3.1.

Κατεβλαζω και τα XFree86 3.3.2, τα σετάρω, φέρνω τα KDE*1.0.tgz, το QT1.40 τα περνάω και αφού έχω περάσει το qt, το kdelibs, kdesupport και ότι άλλο πρέπει να περαστεί πρώτα ΧΩΡΙΣ πρόβλημα, πάω να περάσω το kdebase. Εκεί, κατά το make έχω το εξής πρόβλημα. Σταματάει με το παρακάτω error message.


 /usr/i486-linux/bin/ld

 cannot open -lXau

 make[2]: ***[kde] Error 1

 make[2]: Leaving directory /usr/src/kde/kdebase/kde

 make[1]: ***[all-recursive] Error 1

 make[1]: Leaving directory

 make[2]: ***[all-recursive-am] Error 2


Τι συμβαίνει; Το Xau είναι specific σε κάποια συγκεκριμένη έκδοση των X? Αν υπάρχει στα 3.3.2, τι ακριβώς πρέπει να φέρω για να περαστεί και αυτό;

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη


Γειά σου Αντρέα.

Πρέπει να περάσεις το XFree86-devel-static. Νομίζω ότι το Xau είναι εκεί μέσα. Αν δεν είναι εκεί, ρίξε μια ματιά με το mc σε όλα τα πακέτα Xfree86-3.3.2 που έχεις, στο dir /usr/X11R6/lib και όταν το βρεις, εγκαθιστάς το αντίστοιχο πακέτο.

Ελπίζω να βοήθησα.


[6. Νίκος Πασσάς]


Από : Βελέντζας Αλέξανδρος


Απάντηση : Γιώργος Κεραμίδας


Χαιρετώ, ονομάζομαι Πασσάς Νικόλαος ασχολούμαι με υπολογιστές διόμιση χρόνια από χόμπυ. Από τα windows3.1 πέρασα στα 95, σε αυτό το διάστημα έκανα επανεγκατάσταση 11 φορές τα 3.1 και 30?? τα 95. Πρόσφατα αποφάσισα να βάλω Linux, αγόρασα το slackware 3.4 και παρόλο που δεν μπόρεσα να βρω κάποιο βιβλίο στα ελληνικά (δεν έχω γνώση αγγκλικής) δοκίμασα να το εγκαταστήσω δυο φορές, αποτέλεσμα μηδέν, μάλλον θα περιμένω να βγη βιβλίο στα ελληνικά, στο μεταξύ ο δίσκος απο 1Gb έχει απολέσει τα 300 και δεν ξέρω πως να αναιρέσω το fdisk. Κάθε βοήθεια δεκτή, γράψε στο kormoran@spark.net.gr, ευχαριστώ για τον χρόνο σου.


Φίλε Νίκο...

Το Slackware Linux είναι από τα πιο αγαπημένα μου στην εγκατάσταση, αν και δεν είναι κι από τα πιο εύκολα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου!

Η απορία σου είναι πάντως απλή να λυθεί αν έχεις αγοράσει κάποιο από τα CD που κυκλοφορούν στο εμπόριο με το Slackware Linux. Κι αυτό γιατί όλα τα CD-ROM του εμπορίου έρχονται, συνήθως, με κάποιο μικρό βιβλιαράκι που εξηγεί συνοπτικά την διαδικασία της εγκατάστασης.

Αν παρόλ' αυτά δεν έχεις το βιβλιαράκι, γιατί έχεις κατεβάσει το Slackware από το Internet, ή γιατί απλά δεν το έχεις αγοράσει αλλά έχεις κάποιο αντίγραφο (πράγμα καθόλου περίεργο και αρκετά συνηθισμένο, αφού έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις), τότε...

Τα βήματα μιας εγκατάστασης με το Slackware είναι τα εξής:


1.


Φτιάχνεις δυο δισκέττες εκίννησης, την BOOT-disk και την ROOT-disk.

Αυτές τις φτιάχνεις από τα disk-images που υπάρχουν στους καταλόγους /bootdisk.144 και /rootdisk στο CD-ROM του Slackware, με το utility που υπάρχει στο ίδιο directory και λέγεται RAWRITE.EXE

Πχ. αν το CD-ROM είναι στο (drive F:) κάνεις:

        F:\ROOTDSKS> RAWRITE.EXE
        Enter filename: color.gz
        Write to which floppy: A:
        Writing.....done


και το ίδιο με το αρχείο F:\BOOTDSKS.144\BARE.I (αν έχεις απλό IDE δίσκο, γιατί αν έχεις κάποιο SCSI δίσκο ή κάποιες άλλες συσκευές που δεν υποστηρίζονται από το BARE.I διαλέγεις κάποιο άλλο image.

2.


Ξεκινάς το σύστημά σου με την BARE.I δισκέττα (γι' αυτό και την έφτιαξες τελευταία, ώστε να μείνει στο floppy σου.

Από εδώ και μετά απλώς ακολουθείς τις οδηγίες στην οθόνη σου, αλλά γενικά η διαδικασία είναι:

α. Φτιάχνεις τα partitions με το FDISK του Linux.

β. Φορμάρεις τα Linux-native partitions σου.

γ. Διαλέγεις ποια πακέτα να εγκαταστήσεις.

δ. Εγκαθιστάς τα πακέτα.

ε. Επιλέγεις configuration options στο μενού "CONFIGURE"

ζ. Εγκαθιστάς το LILO ή φτιάχνεις δισκέττα εκίννησης

και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις.


Το README του Slackware που υπάρχει στον ROOT κατάλογο του CD-ROM έχει πιο πολλές λεπτομέρειες για κάθε βήμα της εγκατάστασης...

Ελπίζω να βοήθησα κάπως :)


[7. Σχετικά με κάποιες μεταβλητές περιβάλλοντος]


Από : Χρήστος Βαρελάς


Απάντηση : Παναγιώτης Βρυώνης


Φίλοι συν-Linux-άδες,

Διαβάζοντας το πρόσφατο Linux Zone στο Magaz με τις περιπέτειες του Παναγιώτη Βρυώνη με το Laptop του, πρόσεξα τις μεταβλητές περιβάλλοντος LANG και LC_ALL. Στο σύστημά μου χρησιμοποιώ το KDE με επιλογή για ελληνικά (φυσικά έχω εγκατεστημένες ελληνικές γραμματοσειρές). Επειδή, όμως, έχω προσέξει ότι κάποιες εφαρμογές παραπονούνται για "unsupported locale" και κατά τη διάρκεια κάποιων μετταγλωτίσεων (π.χ. του lesstif) έχω ανάλογα παράπονα με τη μορφή warnings, πρόσθεσα στο /etc/profile τη γραμμή


        export LANG=gr_GR LC_ALL=gr_GR

Μετά από αυτή την κίνηση τα παράπονα εξαφανίστηκαν. Επίσης, όταν έδωσα σε κάποια κονσόλα 'ls -l' παρατήρησα ελληνικά ονόματα μηνών! (αργότερα διαπίστωσα ότι γι' αυτό "ευθύνεται" η μεταβλητή LC_ALL). Ωστόσο, αργότερα ήρθα αντιμέτωπος μ' ένα περίεργο πρόβλημα: όταν έδινα π.χ.


 rm goddamn.file

το bash με ρωτούσε αν θέλω να σβύσω το αρχείο, εγώ έδινα "y", αλλά όταν έκανα ένα 'ls' το αρχείο ήταν εκεί! Ο μόνος τρόπος για να το σβύσω ήταν με "rm -f goddamn.file"! Όταν έκανα unset την LC_ALL το πρόβλημα έφυγε!

Καμιά ιδέα στο που οφείλεται αυτή η περίεργη συμπεριφορά; Έχει να κάνει μήπως με το shell; (έχω εγκατεστειμένο το bash-1.14.7-7 από το RedHat 5.1).

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας.


Λοιπόν, το προβλημά σου είναι το ότι δεν περιμένεις μερικά πραγματα από το Linux. :) Εφόσον έχεις ορίσει ότι θα χρησιμοποιείς ελληνικά (και έχεις και ένα alias rm rm -i, ή κάνω λάθος?) στην ερώτηση remove .. η απάντηση δεν είναι y(es) αλλά ν(αι) !!! Αν δεν κάνω λάθος, η έκδοση του bash που χρησιμοποιείς δεν θα σου επιτρέψει να γράψεις ελληνικά στο command prompt, οπότε καλό είναι να βάλεις κάποια πιο νέα (>2.0).


[8. AOL για Linux]


Από : DJ Art


Απάντηση : Γιώργος Κεραμίδας


Έχω κατεβάσει τον AOL Instant Messenger σε μορφή Java. Όμως δεν ξέρω τί να κάνω με το αρχείο, το οποίο έχει extension .sh. Χρειάζομαι οδηγίες για την εγκατάστασή του.


*Αν κρίνω σωστά από το extension του αρχείου, είναι ένα Bourne shell script (ένα *batch* αρχείο στην ορολογία του DOS). Οπότε κάνεις απλά:*


        /bin/sh MESSENGER.SH

και αν είμαι τυχερός (κι εσύ μαζί με μένα) το messenger θα στηθεί στο μηχάνημά σου μια χαρούλα...


[9. Σύνδεση OTEnet, Graphical Development tool και compilation]


Από : Βασίλης Βλάχος


Απάντηση : Γιώργος Κεραμίδας


Τρελαμένοι Linuxades,

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το περιοδικάκι σας, είναι απλά καταπληκτικό. Πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή. Είμαι και εγώ φοιτητής πληροφορικής και τρελαμένος computeras. Έχοντας κάποιες θεωρητικές γνώσεις στο χώρο δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας στο ότι το Linux είναι πράγματι ιδιαίτερα σταθερό, αποδοτικό, ελάχιστα απαιτητικό σε πόρους του συστήματος, ασφαλές, παραμετροποιήσιμο και αλλά πολλά που έχετε πολλές φορές αναφέρει. Το πρόβλημα όμως μου είναι ότι διαβάζω το περιοδικάκι σας από το Communicator μέσα από τα Windows, ενώ τώρα_ σας γράφω από το Microsoft Word. Θέλω να πω δηλαδή ότι το Linux μου αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο μόνο για να γράφω κάποια προγράμματα σε περιβάλλον Unix και κάποια προγράμματα που χρειάζονται ειδικά βιβλία (και πολλά λεφτά ) για να βρεθούν οι αντίστοιχες βιβλιοθήκες και συναρτήσεις για να τρέξουν σε windows, ξέρετε sockets και τέτοια. Παρόλα αυτά το Linux μου είναι ιδιαίτερα συμπαθητικό και προσπαθώ να το κάνω το κύριο λειτουργικό σύστημα για μένα στο μέλλον, όμως κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο αν δεν απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες που για τα Windows είναι ρουτίνα. Αν δεν υπάρξει πλήρως γραφικό περιβάλλον δεν νομίζω ότι θα έχει τύχη το Linux, ίσως το KDE να αποτελέσει μια καλή λύση, διαφορετικά δε νομίζω να πιστεύετε ότι κάποιος θα παραμείνει στην Command Line και θα ψάχνει με τις ώρες σε man pages, βιβλία και γνωστούς για να δει πως συντάσσεται μια εντολή τι παραμέτρους παίρνει και άλλα τέτοια χαριτωμένα ενώ θα μπορούσε τσεκάροντας δύο Check Boxes στα Windows να έχει τελειώσει τη δουλειά του.


Συμφωνώ, και γι' αυτό κι εγώ είμαι φανατικός των KDE/GNOME. Αλλά επειδή είμαι πολύ παλιός στο UNIX (πριν ακόμα το Linux αρχίσει να μπουτάρει αυτόνομα σε PC), είμαι επίσης φανατικός του command-line :) Αλλά, επειδή είμαι λίγο παλιός, και οι γέροι έχουν μια τάση να είναι παράξενοι και μονόχνωτοι (ξεροκέφαλοι, φανατικοί κλπ κλπ) μην το αναλύσουμε πολύ το θέμα... Μου αρέσει και το CLI (command line interface) και το GUI (graphical user interface), αλλά το CLI το αγαπάω πιο πολύ γιατί το ξέρω χρόνια τώρα και πολύ καλύτερα:) Τεσπα...


Για μένα πάντως το Linux αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και είμαι σίγουρος πως κάποια φορά θα καταφέρω να το δαμάσω και να το παίζω στα δάκτυλα (όπως κάτι τρελαμένοι στο magaz ) για αυτός θα σας παρακαλέσω για τρεις απαντήσεις

α) Πως συνδεόμαστε στο Internet (έχω otenet και μια υπεραναλύτικη περιγραφή θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη για μένα).


Σαν μη δικτυωμένος χρήστης δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά υπάρχουν κάποια άρθρα για το πρόγραμμα Xisp σε πρόσφατα τεύχη του Magaz (5 και 6). Πιστεύω ότι εκεί θα βρείς πιο έγκυρες πληροφορίες.


β) Υπάρχει κάποιο Development Tool για C/C++ σε στυλ ας πούμε Visual C++ (πλήρως γραφικό περιβάλλον ) που να κάνει το Debugging εύκολο (μη μου πείτε μόνο το xgdb)


Ναι, αλλά είναι commercial, και τα πληρώνεις λίγο. Υπάρχει το Xbuilder της Sun Microsystems, που βγάζει κώδικα για Motif libraries, αλλά την τελευταία φορά που ρώτησα έκανε γύρω στα $200-300, που δεν είναι και πολύ φτηνό για τον "μέσο προγραμματιστή".


γ) Όταν χρησιμοποιώ μαθηματικές συναρτήσεις (πχ sqrt με τον gcc εννοείται ) αν και έχω κάνει include όλες τις απαραίτητες libraries και περνάει απ τον Compiler κατά τη διάρκεια του Linking μου χτυπάει error. Τι να κάνω;


Κατ' αρχήν #include δεν κάνεις τις βιβλιοθήκες (libraries ελληνιστί), αλλά τα αρχεία επικεφαλίδας (header files). Και στον GCC μπορείς να δεις compile-εντολές όπως:


        gcc -o papari main.c papari.c -I/local/include/ncurses \
          -L/local/lib -lm -lgdk -lgtk -lX11

*Το "-lm" του λέει να βάλει την βιβλιοθήκη των μαθηματικών, και μάλλον πρέπει να την χρησιμοποιήσεις κι εσύ :)))

--------------------------------------------------------------------

Α, και μην ξεχάσω, τις libraries τις βάζουμε *πάντα* *στο* *τέλος*!

--------------------------------------------------------------------


Ελπίζω να βοήθησα κάπως*


Ευχαριστώ για το χρόνο σας και να είστε έτοιμοι να δεχτείτε καλόπιστη κριτική (όχι για το περιοδικάκι σας αυτό είναι άριστο ) αλλά για το Linux που από ότι φαίνεται το υπεραγαπάτε.

Φιλικά

Βασίλης


[10. Προβλήματα με το compilation του KDE]


Από : Κώστας Σακελλαρίδης


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Δεν λέω, πολύ ωραίο το Linux αλλά πολύ δύσκολο το άτιμο. Έφτυσα αίμα να το κάνω να δουλέψει, και αυτό μόνο για το demo! (S.u.S.E)


Έλα μωρέ, κάθε αρχή και δύσκολη (αν και κάτι δεν πάει καλά γιατί το SuSE είναι πάρα πολύ εύκολο).


και για αυτό θέλω να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις.

1)Το Mouse μου είναι MouseMan αλλά δεν δουλεύει ότι και να κάνω. Μήπως φταίει το demo?


Άγνοια :-(. Το δήλωσες ως Mouseman?


2)Έχω μόνο ένα σκληρό και δεν θέλω να τον φορμάρω. Υπάρχει κάποιος ασφαλής τρόπος να χωρίσω τον σκληρό χωρίς να χάσω δεδομένα;


Ναι, αν δεν έχει FAT32 υπάρχει το fips. Πρέπει να υπάρχει μέσα στο SuSE, αλλιώς ψάξε στο Internet Ftp search[1] για fips.


1: http://ftpsearch.ntnu.no


3) Πόσο καλό είναι το S.u.S.E. σε σχέση με το RedHat; Γιατό ΟΛΟΙ έχουν RedHat;


Πολύ καλό, σχεδόν το ίδιο μόνο που (αν δεν κάνω λάθος) είναι libc-based. Έχουν όλοι RedHat γιατί

α) αυτό έρχεται στην ελλάδα

β) αυτό ξέρει ο κόσμος, αυτό προτείνει

γ) η RedHat είναι μεγάλη εταιρεία και μπορείς να είσαι λίγο - πολύ σίγουρος. Πάντως για το SuSe δες το σχετικό άρθρο στο τεύχος 5.


Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά που κάνατε! Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.


Any time :-)


ΥΓ: Δεν κατάλαβα καλά, ΜΗΠΩΣ το Magaz θα βγει σε χαρτί; Αν ναι, πότε;


Όχι, τα σχέδια είναι να παραμείνει ηλεκτρονικό. Αν γίνει έντυπο, θα γίνει υπό την αιγίδα του HELLUG ίσως, οπότε δεν είναι θέμα δικό μας να απαντήσουμε αλλά του Hellug (όταν αυτό δημιουργηθεί).


Αν όχι πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό;


Ούτε πολύ ούτε λίγο. Δυστυχώς είναι μεγάλη ιστορία να στην εξηγήσω σε μία απάντηση περιοδικού...


[11. Ρυθμίσεις pppd]


Από : Ισαάκ Τσαλίκογλου


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Θα ήθελα να μου πείτε την σύνταξη της εντολής pppd με την οποία θα δημιουργήσω ppp σύνδεση στην HellaNet, και όποιες άλλες παρεμβάσεις σε αρχεία, έτσι ώτσε να συνδεθώ στο Internet, καθ' ότι είμαι αρχάριος, έχω το redhat 5 με τον metro-X server και δεν έχω το KDE.


Διαβάζεις το τεύχος 5 για τις ρυθμίσεις του XISP γενικά[2] και βρίσκεις στο τεύχος 6 τις ειδικότερες για Hellasnet[3]


2: ../05/06_xisp.html

3: ../06/05_xisp2.html


[12. Χμμμ, ένα πολά βαρύ]


Από : Χριστίνα Γουδέλη


Απάντηση : Γιώργος Κεραμίδας


Διάβασα το πως να συνδέσεις την καφετιέρα με τον υπολογιστή και μου άρεσε πολύ........ αλλά και από της άποψης πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού, αλλά τι γίνεται αν δεν ξέρεις C ......??????????????????


*Ναι, είναι πολύ ωραία ιδέα η καφετιέρα, και μάλιστα, μετά από συζητήσεις με τον Φώτη σκέφτομαι να φτιάξω το /dev/coffee για όσους δεν ξέρουν να προγραμματίσουν σε C. Όπως και να το κάνουμε είναι δύσκολο να γράφεις C πρόγραμμα κάθε φορά που θέλεις απλά να *πιεις* *ένα* *καφέ*, ειδικά αν είναι πρωί και το βλέφαρο δεν έχει ανοίξει ακόμα και πολύ καλά :)))*


*Διαβάζω που λες το βιβλίο "LINUX Device Drivers" του φίλου μου του Alessandro Rubini (εκδόσεις O' Reilly & Associates) και σύντομα ελπίζω να έχω έτοιμο έναν οδηγό για σύνδεση καφετιέρας σε *σειριακή* ή *παράλληλη* θύρα απλού PC!*


Το /dev/coffee θα μπορεί να δέχεται εντολές όπως:


        bash# echo "frappes, metrios" >/dev/coffee
        bash# echo "freddo" >/dev/coffee
        bash# echo "espresso" >/dev/coffee

ή ακόμα και το πιο μάγκικο:


        bash# echo "polla barus" >/dev/coffee

Το τι θα στέλνει στην θύρα εξόδου είναι ακόμα θέμα προς συζήτηση, αφού το hardware κομμάτι δεν ξέρω ακόμα τι ακριβώς πρέπει να κάνει.


Anyway, το παλεύω το πράγμα, κι άμα θέλει κάποιος να βοηθήσει, είμαι ανοικτός σε κάθε ιδέα / πρόταση... Τι λες, αξίζει τον κόπο?


[13. Ερώτηση για μνήμη μεγαλύτερη από 64 Mb]


Από : Αλέξανδρο Ναούμ


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Χαίρεται. Πρώτα πολλά συγνώμμη για τα greeklish αλλά αδυνατώ να έχω ελληνικό πληκτρολόγιο μέσα στο KDE. Τέλος πάντων αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Είμαι ένας νέος σχετικά χρήστης με το linux και ψάχνοντας μου γεννήθηκε μια απορία. Το μηχάνημά μου (K6-233) διαθέτει 96MB SDRAM. Όμως το linux βλέπει και χρησιμοποιεί μόνο τα 64MB. Γιατί αυτό και πως μπορώ να δω και τα υπόλοιπα;


Αυτό συμβαίνει γιατί το BIOS του μηχανήματός σου (όπως και όλων των PC αν δεν κάνω λάθος) έχει περιορισμό στο πόση μνήμη μπορεί να δεί. Για να δει όλη τη μνήμη πρέπει να του βάλεις στο lilo την εντολή append="mem=96M" ή την ώρα που φορτώνει (δηλαδή όταν βγάλει το "lilo", του γράφεις linux append="mem=96M") ή μέσα στο /etc/lilo.conf, ως τελευταία γραμμή των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου kernel.


Ευχαριστώ πολύ και πολύ συγνώμμη για τα greeklish.


Χμμ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για ελληνικά στα Χ. Δες στα archives της linux-greek-users.


[14. PPP ρυθμίσεις, modem.]


Από : Magna


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Γεια σας, είμαι ένας 17χρονος Linux user ασχολούμαι εδώ και ένα μήνα και το βρήκα πολύ τέλειο (αλλά δύσκολο)


Καλώς ήρθες!!!


Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις ρυθμίσεις της Compulink αν ξέρετε τι πρέπει να βάλω στο pppsetup.


Λυπάμαι, η Compulink δεν (κατα)δέχτηκε να μας απαντήσεις για ρυθμίσεις σύδεσης με Linux. Δες τα archives της linux-greek-users


Ακόμα θα ήθελα να ρωτήσω γιατί το modem μου δεν μπορεί να καλέσει από linux (έχω microcom 33600 office porte voice). Μήπως ξέρετε ποια strings πρέπει να χρησιμοποιήσω;


Τα strings (init string κλπ) πρέπει να αναφέρονται στο manual του modem. Δυστυχώς ο μόνος που θα μπορούσε να τα ξέρει εκτός από σένα, θα ήταν κάποιος άλλος με το ίδιο modem.


[15. Πολλαπλοί επεξεργαστές]


Από : Στέρνας Στέφανος


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Μετά από 5 μήνες περίπου που παρακολουθώ την υπέροχη σελίδα σας αποφάσισα και εγώ γνωρίσω το κόσμο του linux (μέχρι τώρα NT Server User) Μια και μόνο ερώτηση: Ποια έκδοση του linux να χρησιμοποιήσω για τους δυο επεξεργαστές μου (2xPentium 200 MMX);


Οποιοδήποτε distribution και να βάλεις, θα μπορέσει να δει τους 2 επεξεργαστές, αρκεί να το δηλώσεις στο compilation του πυρήνα. Η επιλογή είναι η SMP και πιο πολλές λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στο αρχείο /usr/src/linux/Documentation/SMP.txt (αν δεν έχεις πρόσβαση σε linux, στείλε μας ένα e-mail να στο στείλουμε αυτό το αρχείο).


[16. Κάρτα γραφικών και KDE]


Από : Γαλανόπουλος Γιώργος


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Είμαι νέος χρήστης του Slackware και θα ήθελα να μάθω τι πρέπει να κάνω για να χρησιμοποιήσω στο maximum την κάρτα γραφικών μου και να εγκαταστήσω το KDE. Έστω και το Βετα4 που υπάρχει στο CD.


Τι εννοείς να χρησιμοποιήσεις στο maximum την κάρτα γραφικών και να εγκαταστήσεις το KDE? Γίνε πιο συγκεκριμένος στα θέματα που δε καταλαβαίνεις...


Ακόμα δεν ξέρω που πρέπει να στέλνω τα μεταφρασμενα howtos.


Μεταφρασμένα howtos στον συντηρητή και οργανωτή αυτών, Γεωργάτο Φώτη[4]

Υ.Γ. Αν έχει αλλάξει ο συντηρητής, θα σε ειδοποιήσει ο ίδιος μόλις του στείλεις το πρώτο how-to :-)


4: mailto:gef@ceid.upatras.gr


[17. MS Word σε html ή txt]


Από : Κολοζώφ Γιώργος


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Ψάχνω ένα πρόγραμμα για linux που να μετατρέπει από word 6.0 σε TXT ή σε HTML, σας παρακαλώ βοηθήστε με....


Υπάρχει το MSwordview[5]. Αυτό μετατρέπει Word97 αρχεία σε html.

Αν θέλεις μετατροπή από word 6 πρέπει να πάρεις το laola[6] ή όπως αλλιώς λέγεται τώρα.

Έχε υπόψη σου ότι και τα δύο, έχουν πρόβλημα με τα ελληνικά, αν και αν θυμάμαι καλά, το laola το έχει διορθώσει στις τελευταίες εκδόσεις.


5: http://www.csn.ul.ie/~caolan/docs/MSWordView.html

6: http://wwwwbs.cs.tu-berlin.de/~schwartz/pmh/laola.html


[18. AMD, KDM, CDE και αναλύσεις οθόνης.]


Από : Θοδωρής Βερτόπουλος


Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης


Μόλις εγκατέστησα το SuSe Linux 5.3 και το KDE 1 και χρειάζομαι λίγη βοήθεια.\


1. Έχω επεξεργαστή AMD k6 όταν θα κάνω compile τον kernel θα πρέπει να τον δηλώσω σαν Pentium ή σαν 486??? Ρωτάω γιατί πάντα όταν κάνω compile τον kernel μου


βγάζει 2 errors και δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο μπορεί να φταίει.


Καλή ερώτηση. Αν βρεις την απάντηση ενημέρωσέ μας :-) Εγώ τον έχω ως Pentium και μου βγάζει 4 λάθη, αλλά έχω εντοπίσει ότι δεν προέρχονται από τον επεξεργαστή αλλά από το chipset (VIA). Αν έχεις τέτοιο chipset, πρόσεξε τα λάθη τι ακριβώς λένε. Αν δεν βγάλεις άκρη, ξαναγράψε μας. Πάντως ο kernel 2.2 λέγεται ότι θα έχει ξεχωριστή επιλογή για AMD.


2)Ωραίο το KDE αλλά πως το κλείνω ώστε να βγώ σε command line??? Για να τρέξω το KDE τρέχω αναγκαστηκά το kdm γιατί με startkde μου βγάζει " can't connect to x- server". Αφού τρέξω το kdm το kde ανοίγει κανονικά αλλά όταν θέλω να κάνω logout τρέχει πάλι το kdm και ανοίγει και ένα παράθυρο console (στο οποίο δεν μπορώ να γράψω ούτε να το μετακινήσω) που καλύπτει όλα τα κουμπιά ( οκ, cancel, shutdown, κλπ). (Φοβάμαι ότι αυτό θα είναι μάλλον κανένα τελείως χαζό πρόβλημα.)


*Ναι, είναι χαζό πρόβλημα, αλλά μην ανησυχείς... Λοιπόν, όταν τρέχεις το startkde του λες να ξεκινήσει κάποια προγράμματα (του KDE μεταξύ των οποίων και ο kwm


KDE window manager) χωρίς όμως να έχεις X-server. Οπότε η λύση είναι απλά να του πεις να ξεκινήσει το KDE γράφοντας την γραμμή startkde τελευταία στο .xinitrc


σου, και αφαιρώντας βέβαια οποιονδήποτε άλλο window - manager τρέχει από εκεί και να ξεκινήσεις κανονικά με startx. Όταν ξεκινάς το KDM (Κ Display Manager) θεωρητικά δεν μπορείς να βγεις σε CLI (Command line interface) γιατι το KDM αναλαμβάνει να διαχειρίζεται το DISPLAY. Η λύση (αρκετά βάρβαρη) είναι να σκοτώσεις (kill) το kdm ή τα X (δεν θυμάμαι πιο από τα δύο).*


3) Συγκριτικά ποιός window manager είναι καλύτερος; O KDE ή το CDE???


Έλα ντε? Με δεδομένο ότι το CDE είναι εμπορικό, δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά και να το δοκίμαζα δεν θα ήξερα διαφορά να σου πω :-)


4) Πως μπορώ να έχω ανάλυση 1024x768 στο KDE?? Έχω μια Diamond 3d 2000 4MB και ότι και να κάνω η ανάλυση παραμένει 800x600, ίσως και χειρότερη!!!


Δεν έχει να κάνει με το KDE αυτό, αλλά με τον X-server που χρησιμοποιείς. Τρέξε το xf86config και από εκεί του δίνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις για κάρτα οθόνης, μνήμη αυτής και αναλύσεις.


Αρχική Σελίδα

-- Response ended

-- Page fetched on Sat May 11 12:36:42 2024