-- Leo's gemini proxy

-- Connecting to gemini.ctrl-c.club:1965...

-- Connected

-- Sending request

-- Meta line: 20 text/gemini

Een nieuw schachtenhandboek

Ik ben deel van de faculteiten van de studentenclub Caeruleus⁰, een initiatief om de algemene kennis en kunde binnen die club te vergroten en minder afhankelijk te zijn van een paar individuen die de alle kennis over een bepaald onderwerp hebben. We hebben geprobeerd alles wat wij belangrijk vinden in te delen in zes blokken:

Limburgensia, het Limburgse studentenleven

Historia, algemene geschiedenis waar die nuttig is en geschiedenis van studenten

Lyrica, de betekenis en context van liederen

Symbolica, de betekenis en herkomst van (studentikoze) symbolen zoals linten en zirkels

Het Kantoor, het onderhouden van de liederkennis en het uitzoeken van de juiste versie van een partituur

Practica, alles wat “echt” is, vlaggen, versnaperingen, aankleden van evenementen...


Caeruleus


Onze belangrijkste werven zijn het begeleiden van schachten in hun ontgroeningsopdracht en het verzamelen van werken (uit ontgroeningsopdracht en andere) tot een soort bibliotheek met documenten binnen een faculteit. Een derde verantwoordelijkheid — en voorlopig veruit de grootste — is het schachtenhandboek. Binnen een aantal jaren gaat dat vooral onderhouden zijn maar nu is het volop opstellen. Omdat ik extra muros gedoopt ben, heb ik het vorige nooit moeten leren en weet ik dus niet goed hoe het er uit ziet. Blijkt dat het echt heel slecht is en amper nuttige informatie bevat. We starten dus praktisch van nul.

Na een aantal weken hard werken aan versie 0.1 hebben we dat vorige week eindelijk gelanceerd. Niet elke faculteit is zo goed vertegenwoordigd en bij zo goed als alle faculteiten mist er nog veel (het kantoor is wel al volledig want daar kan natuurlijk niet zo veel van in het schachtenhandboek, dat wordt opgevolgd met de CodexCoëfficiënt¹) maar we zijn vertrokken. Met toch 37 goed gevulde bladzijden kopen we onszelf ook wat tijd, tegen ze dat allemaal goed gelezen en onthouden hebben, kan ik wel een artikeltje over het “Libre Examen” of de Brabantse Omwenteling schrijven ;-).

Het zal een werk van enorm lange adem worden maar ik ben blij dat we er aan begonnen zijn. Zelfs al stoppen de faculteiten na dit jaar (ik stop hopelijk op zijn minst als rector), de nieuwe schachtencursus zal al een waardevolle bijdrage zijn die nog jaren gaat overleven.


CodexCoëfficiënt op rondgezang.

-- Response ended

-- Page fetched on Sun May 19 06:44:36 2024